Convertir un baix en vivenda, una necessitat a l’alça a València

CATEGORIA
Articles

DATA DE PUBLICACIÓ
29 December, 2023

COMPARTIR

Cada vegada rebem més consultes sobre la possibilitat de convertir un baix en vivenda. El motiu fonamental que observem és la necessitat de posar a la disposició dels ciutadans més vivendes a la ciutat de València. L’escassetat de pisos i apartaments en les grans ciutats està impulsant esta modalitat que, a principis del segle passat, era un clàssic.

A mesura que els negocis van perdent manxa a peu de carrer, entre altres motius per la digitalització de molts servicis, els baixos van adquirint una segona vida on realment se’ls necessita: en el parquet residencial. Viure a peu de carrer aconseguix donar una segona vida a aquelles plantes baixes en desús i alleujar el problema de la vivenda.

València s’està convertint en una ciutat de referència per a perfils nacionals i internacionals i la seua capacitat està limitada per un escàs nombre de vivendes disponibles. Dur a terme el canvi d’ús d’un baix per a convertir-lo en una vivenda és una opció molt vàlida tant per a la pròpia habitabilitat com per a la inversió i la rendibilitat de l’immoble.

En EPIGRAM coneixem de primera mà la burocràcia i les necessitats del projecte de canvi d’ús. Ara mateix estem transformant una sèrie de locals amb els quals aconseguirem vivendes d’obra nova, confortables, d’altes qualitats i amb un disseny molt cuidat.

Canvi d’ús de local comercial a vivenda, com es fa?

El primer que cal tindre en compte és el destí de la futura vivenda. Si el que volem és simplement passar de tindre un baix comercial a una vivenda per a ús propi o bé per a lloguer a llarg termini, és senzill en termes de sol·licituds. Ara bé, si volem posar la futura vivenda a la disposició del lloguer vacacional, cal tindre en compte altres detalls.

Tots els barris de València permeten en estos moments el canvi d’ús a vivenda, però no tots donen la possibilitat que la vivenda siga vacacional. Este criteri atén la pressió turística que patix cada zona i és l’Ajuntament de València qui decidix (perquè el criteri va canviant) quines zones admeten nous lloguers vacacionals i quines zones no.

En qualsevol cas, és molt important tindre clar des del principi el destí del baix, perquè així serà més senzill adequar el projecte a les especificacions de la llicència i, per tant, aconseguir ràpidament el permís.

Si tens clar que ja no vols que la teua propietat siga un baix comercial, però dubtes sobre si vols que siga de lloguer vacacional o no, hi ha una situació intermèdia: projectar la vivenda ateses les majors restriccions de totes dues situacions, és a dir, seguint les pautes de com hauria de ser si fora per a un ús o un altre, de manera que en futur pugues revertir el seu destí, aconseguint un actiu més flexible i de major valor.

Sabem que tot això és complex, però en EPIGRAM coneixem molt bé els passos, així que, davant el dubte sobre qualsevol propietat, contacta’ns.

Aspectes a tindre en compte a l’hora de convertir el baix en vivenda

Encara que puga semblar, de primeres, que habitar un baix puga resultar més incòmode que una vivenda amb altura, la realitat és que el canvi d’ús exigix una remodelació tal, que el resultat de la vivenda és el mateix que el d’una obra nova, per la qual cosa les prestacions seran entre bones i molt bones, si es fa el treball oportú.

No obstant això, hi ha variables que poden millorar amb molt una vivenda de planta baixa. Per exemple, la quantitat de metres de façana i buits cap al carrer que tinga el local, millorarà la il·luminació interior i, en el cas que el baix siga estret i profund, serà més interessant si té un pati posterior, perquè ens permet tindre la suficient llum en els extrems com per a il·luminar tota la vivenda.

També cal parar atenció a altres condicionants com: l’accessibilitat sense escalons al baix, l’altura lliure d’este, si disposem d’espai per a allotjar les maquines exteriors d’aire condicionat, extraccions de cuina etc.

A més, existixen altres aspectes a tindre en compte i valorar, com el trànsit que té el carrer. Viure en un baix és més agradable si el carrer té poc tràfic d’automòbils i persones.

Els terminis de convertir el baix en una vivenda són raonablement curts

Les ECUV, que són empreses col·laboradores de l’ajuntament en matèria de llicències, han accelerat bastant el procés del canvi d’ús i l’adjudicació de la llicència. Si el local i el seu projecte tenen compatibilitat urbanística amb una vivenda, podem tindre el canvi d’ús resolt en menys de 6 mesos.

Encara és més curt el termini si el baix té una llicència d’activitat terciària, com pot ser la d’una perruqueria o la d’un bar. En este cas, no caldria sol·licitar una llicència addicional per a vivenda vacacional, perquè es considera dins del mateix sector.

Quant a l’adequació, per a un baix estàndard, la reforma pot durar al voltant de 5 mesos, segons els terminis que manegem en el nostre estudi.

Optimitza el temps i els diners amb l’ajuda d’un expert

En EPIGRAM som arquitectes amb un ampli coneixement urbanístic i coneixem en profunditat la paperassa necessària i les exigències institucionals per a obtindre el canvi d’ús d’un baix.

El nostre equip oferix un servici de consultoria tant per a l’adquisició del baix en el qual valora la zona, la geometria i les possibilitats arquitectòniques i d’habitabilitat, com per al disseny i l’execució del projecte.

Contacta amb nosaltres ací si vols que t’ajudem.

Ciutats construcció

COMPARTIR

NEWSLETTER

    EXPLICA'NS LA TEUA IDEA DE PROJECTE

    Treballem junts
    Abrir chat
    Hola 👋
    ¿En qué podemos ayudarte?